lördag 9 juni 2018

Om ännu en polisanmälan - Gästinlägg

Olle Ljungbeck, 86 år, skriver anmälan efter anmälan:

Polismyndigheten i Gävleborg, Justitieombudsmannen (JO).

Anmälan.

Jag anmäler härmed Skolinspektionen, Barnombudsmannen och de huvudmän för förskolor som enligt en av Göteborgsposten nyligen gjord utredning inte respekterar barns rätt att i enlighet med skollagen inte bli påtvingad religion eller religiösa attribut/symboler. 

Men även de förskollärare etc som kan ha gjort sig skyldiga till att ha påtvingat barn sådana attribut mot barnens vilja.

I en nyligen gjord undersökning av Göteborgs-posten har det i ett antal kommuners förskolor förekommit att barn - flickor - i ett flertal fall påtvingats religiösa attribut mot barnets vilja. 

Skollagen är tydlig i detta falla att barn mot sin vilja inte får påtvingas sådana. Detta gäller även om föräldrarna gett skolpersonalen rätt till detta.

Såväl Barnombudsmannen som Skolinspektionen har nu i så många återkommande fall visat att man inte respekterar barns rätt att inte påtvingas religion eller religiösa attribut att jag finner det nödvändigt att nu från de myndigheter som har till uppgift att upprätthålla laglydnaden agerar kraftfullt.

Jag har själv ett flertal gånger av dessa myndigheter krävt att de skall upprätthålla lagarna inom sina ansvarsområden. 

Av Göteborgspostens undersökning har de tydligen ännu inte insett vad de är till för.

Olle Ljungbeck, Hanåsvägen 110, 80591 Gävle