onsdag 28 februari 2018

Om ett öppet brev till Sveriges politiker - GästinläggHej statsminister,
Hej vice statsminister,
Hej alla statsråd och alla politiker i vårt fantastiska land Sverige!

Mitt namn är Bassam Al-Baghdady och är en tvåbarnspappa som bryr sig verkligen om att det ska gå bra för Sverige. Inte minst för att Sverige är det land som tog emot mig för 18 år sedan som flykting från Saddam Hussiens stora fängelse. Men också för att mina barn som är födda här ska ha det minst lika bra som jag fått det.

Det är inte lätt att vara flykting. På en lista av tio alternativ för vad man kan göra för att skydda sig själv och sin familj är att byta land ligger inte särskild högt i listan. Men, man tvingas till det ibland. Och det gjorde jag. För att jag inte hade andra val då.

Väl i Sverige träffade jag både goda och onda människor. Precis som över allt i hela världen. Folk som sa till mig du kommer att misslyckas, såsom min SFI-lärare och folk som omfamnade mig och sa, det kommer att gå bra. Mellan dessa två stod jag och kämpade på. Det var inte lätt, men det var mödan värt.

Jag städade toaletter i skolor där jag drömde att en dag skulle jag börja studera på. Jag städade trapporna i höghus som jag önskade bo i. Jag jobbade vissa dagar upp till 16 timmar. På nätterna studerade jag på egen hand svenska språket och försökte översätta mina egna dikter som är skrivna på arabiska till svenska.

Det var en ovanlig lugn som la sig över min själ. Jag blev kär i det här landet. Jag blev förälskad i den stilhet och tystnad som omfamnar våra skogar och hus. Jag förstod inte det i början. Men det tog inte lång tid innan jag förstod det. I Sverige har vi inga megafoner som skriker ut ideologiskt propaganda såsom in Nord Korea och Irak. Vi har ingen böneutrop som trycker ner oss och åberopar någons gudoms storhet över oss vi dödliga människor.

Den som inte har växt upp och levt ett helt liv under en sådan övermäktig propaganda maskin kommer aldrig att förstå vad det betyder att bli befriad från det. Tänk, att du börjar använda din hjärna, dina tankar och dina ord helt på egen hand. Men... ack!!

Nu höjs röstarna över hela Sverige för att åter igen tvinga oss vi som flydde denna ideologiska tortyr till underkastelse. Vi som blivit hjärntvättade, torterade och trakasserade av dessa auktoritära ideologier och dess självvalda representanter under så lång tid av vårt liv, tvingas nu igen till underkastelse. Den fristad som vi sökte ASYL till för att undkomma en diktatur blev en fristad för ideologier som skapade det diktatur och den diktator vi flydde ifrån.

Det som gör mig riktig besviken på det Sverige som tog emot mig som flykting för 18 år sedan att man har helt slutat bry sig om de riktiga offren. Snarare Sverige började plötsligt bry sig om vad de självvalda religiösa extremister vill och säger. De påstår att de för vår talan, vi invandrare som flydde just deras auktoritära våld och förtryck. De påstår att vi vill ha böneutrop för att vi ska ”känna oss som hemma”. Sanningen är att vi riskerade våra liv och korsade kontinenter och hav just för att vi inte klarade av att vara ”hemma”.

Till dig som är politiker, tjänsteman eller ansvarig. Tycker du att jag behöver fly än en gång med mina barn för att förhindra att mina barn blir utsatta för samma ideologiskt tortyr och hjärntvätt som jag själv blev utsatt för i mitt gamla hemland Irak?

Tycker du, att en förening ska ha högtalare utanför ditt fönster för att ropa ut ett budskap, i det här fallet, på ett språk som du inte ens förstår?

Tycker du verkligen att en Yazidi kvinna som bevittnade hur hennes man och bror blev halshuggna och hur hennes 9 åriga dotter blev beslöjad och våldtagen av IS-krigare under (AllahAkbar) utrop ska höra samma utrop här i Sverige?

Sist men inte minst, tycker du verkligen att alla som motsätter sig ett kränkande och extremt politiskt laddat böneutrop är rasister? Tänk efter!!

Du behöver inte svara mig här och nu. Läs mitt brev en gång till och fundera på vilket Sverige ska mina och dina barn växa upp i. Ett Sverige där mina barn behandlas och döms utifrån sin karaktär och handlingar eller ska de behandlas utifrån sin religiösa tro och hur mycket pigment de har i sin hud.

Nu avslutar jag här. Men det finns mycket som jag vill säga men vågar inte riskera mitt liv igen. När du vill ta ett seriöst och sansat samtal med mig om vad kan du göra, du kan alltid nå mig på (al.baghdady(at)gmail.com)

Tack för att du läste mitt brev
Nu kan du fortsätta jobba för ett ännu bättre Sverige

Hälsningar
Bassam Al-Baghdady