fredag 26 januari 2018

Om ett exempel på Gefle dagblads objektivitet - Gästinlägg


Olle Ljungbeck återkommer med ett nytt gästinlägg:

Jag har sedan några år tillbaka ensam demonstrerat på Stortorget (med plakat) i Gävle rörande frågor jag starkt känner för.


För några månader sedan hände det vid ett sådant tillfälle att den socialdemokratiska riksdagsledamoten Elin Lundgren kom förbi och blev enligt henne själv, "jävligt förbannad" över vad som stod på mitt plakat.

Trots att hon är riksdagsledamot nöjde hon sig inte med att först kontrollera om det som stod på mitt plakat stred mot yttrandefriheten, vilket det inte gjorde. I stället skyndade hon sig att anmäla mig för polisen samt tog kontakt med Gefle Dagblad om händelsen. Hon anklagade mig också för att ha straffats för "hets mot folkgrupp" vid ett tidigare tillfälle.

Detta är en lögn. Trots mina snart 86 år har jag aldrig vare sig blivit straffad eller dömd för något brott.

Gefle Dagblad gav henne sålunda utrymme att i tidningen anklaga mig för en händelse jag var inblandad i som var helt lagenlig.

Dagen därefter blev jag uppringd av en journalist från dagbladet som undrade om hon fick intervjua mig om min demonstration. Jo det gick jag med på. Min förvåning blev därför stor när intervjun inte kom in i tidningen. Jag ringde då upp vederbörande intervjuare som inte kunde förklara varför intervjun inte togs in.

För mig är det förvånande att en tidning tar in en falsk anklagelse mot mig från en annan person uta att jag får förklara mig. Så gör väl knappast en seriös men väl en oseriös tidning.

Lika förvånad blev jag något år tidigare när jag också demonstrerat ensam med ett plakat. Då blev jag efter anmälan från en okänd person avförd av polis från torget och mitt plakat togs i beslag.

Anmälaren påstod att jag gjort mig skyldig till såväl hets mot folkgrupp som hädelse. Varken anmälaren eller sedermera Gefle Dagblad kände till att hädelseparagrafen utgått för flera år sedan.

Dagen därpå hade Gefle Dagblad nämligen en notis om att en man som "gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp och hädelse avförts från torget av polisen". Ungefär tre veckor senare fick jag meddelande från åklagaren att jag kunde komma och hämta mitt plakat eftersom jag inte gjort mig skyldig till brottslig handling och inte brutit mot yttrandefrihetsgrundlagen.

Det märkliga var emellertid att någon rättelse inte infördes i Gefle Dagblad utan jag är väl i allmänhetens ögon fortfarande en brottsling.

Olle Ljungbeck, Hanåsvägen 110, 80591 Gävle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar