onsdag 12 oktober 2016

Om människovärde och det individuella värdet - Gästinlägg

Ännu ett gästinlägg av Stefan Torssell. Denna gång om människovärde och individuellt värde. Över till Stefan:

Jag lägger märke till att begreppet människovärde ifrågasätts av många. Det är ett viktigt begrepp och bör klargöras.

Människan har två värden: människovärdet och det individuella värdet.

Eftersom en del debattörer inte håller de begreppen isär kan det bli förvirrande.

Att den svenska översättningen om mänskliga rättigheter blev fel ändrar inte principen. Där står att alla människor ska behandlas med värdighet, vilket också är viktigt.

Människovärdet:
Från en kristen princip (den som är troende kristen alltså) blir det enkelt.

Människan skapades efter Guds avbild. Redan där finns värdet att vara människa angivet.

Men även den icke troende kan omfatta samma princip om människovärdet. Då bygger det på en överenskommelse oavsett om man vill det eller inte. Det är nödvändigt för att samhället ska kunna hålla ihop.

Ifall man förklarar att en del människogrupper har ett lägre värde så får det hemska konsekvenser: att kvinnor saknar värde eller att vissa grupper kallas för undermenchen eller att funktionshindrade skulle sakna människovärde.

Mäniskovärdet är inbyggt i varje människa oavsett vad ett DNA-prov visar vilket folkslag vi är eller om vi har varit med om en trafikolycka eller drabbats av en sjukdom med skador som följd.

Alltså är principen till för att ge alla människor samma möjligheter att få sträva efter sin egen lycka utan att bli avhumaniserad.

Det individuella värdet:
Det är olika för olika människor. Det beror på om vi kan sjunga, springa fort, spela fotboll, är älskad av någon eller medborgarskap.

Det är ur det individuella värdet vi får våra rättigheter.

Den tjej som är duktig på fotboll kan få vara med i damlandslaget. En kille som är ännu bättre har inte den rätten och det beror inte på att han har ett lägre människovärde. Rättigheten är kopplad till kön.

Alla människor har individuella värden, en del värden växlar över tid. Den som springer en mil under 45 minuter som 25-åring kanske inte kan springa alls som 75-åring.

När vi yttrar oss positivt eller negativt om andra så handlar det om individuella värden. Breiviks individuella värde är lågt.

Människovärdet är dock oförändrat.

Att påstå att alla likas värde gör att alla har rätt att bo i Sverige är rent nonsens.

Utan att på något vis kränka människovärdet kan man med lätthet säga att den som saknar svenskt medborgarskap och inte kan försörja sig ska utvisas.

För två år sedan trodde en mängd människor att det stred mot allas lika värde om man nekade någon att bli livstidsförsörjd i Sverige.

Nu är det Socialdemokraternas och Miljöpartiets politik att utvisa icke svenska medborgare som inte har rätt att vistas i riket.

Men det har inget med människovärdet att göra.

Så långt Stefan Torssell.

Bilden nedan visar den översättningsmiss som förvirrat hela etablissemanget. Vi som tänker själva och kan engelska vet att "dignity" på engelska betyder "värdighet" och inte "värde" precis som Stefan påtalar.2 kommentarer:

  1. En bra klargörelse,allas lika värdegrund,det gäller att välja rätt när man gör värderingar gällande människor.

    SvaraRadera
  2. En bra klargörelse,allas lika värdegrund,det gäller att välja rätt när man gör värderingar gällande människor.

    SvaraRadera