torsdag 2 mars 2017

Om att dö och födas på nytt - Del 3

Nothing in all creation is hidden from God’s sight. Everything is uncovered and laid bare before the eyes of him to whom we must give account.

Hebrews 4: 13

I och med min frälsning i november 2016 är jag räddad och har fått alla mina tidigare synder förlåtna av Jesus som tog på sig mina och alla andras synder när han dog på Golgata. Hans nåd är så stor att han har kunnat ta på sig alla människors synd.

I mitt gamla liv, innan jag blev pånyttfödd, hade satans demoner påverkan över mitt liv. Jag levde ett liv i synd (det gör jag fortfarande då vi alla är syndare) och tillät satan bygga s.k. "strongholds", alltså befästningar av destruktivt beteende, inom mig. Jag såg inte själv då det som jag ser nu. Hur stark satans makt var i mitt liv och hade varit.

Satan kämpar frenetiskt för att vinna tillbaka mig i ett liv i synd och mitt gamla liv spökar fortfarande. Senast idag har mitt gamla liv gjort sig påmint och jag är medveten om att det pågår en andlig kamp om min själ. Satan vill inget annat än att vinna tillbaka mig, men Jesus håller honom stången och beskyddar mig.

Jag är t.ex. fast som granit i mitt beslut att ge upp alkoholen som jag skrev om här. Den befästningen är för evigt raserad inom mig och jag kommer inte att börja bygga på den en gång till.

Jag har bett till Gud att förlåta människor som gjort mig illa för jag vet att det är satans demoner som påverkar dem också precis som de påverkade mig. Jag har i och med min frälsning fått mina egna synder förlåtna.

For if you forgive other people when they sin against you, your heavenly Father will also forgive you. But if you do not forgive others their sins, your Father will not forgive your sins. (Matthew 6: 14–15).

Jag har idag inga innestående rester kvar, som jag kan komma på, av människor som jag måste förlåta för vad de gjort emot mig. Jag har i bön villkorslöst förlåtit dem och bett Herren att närma sig dem för att öppna deras hjärtan för Jesus nåd (engelska "Grace") och leda dem mot frälsning.

Egentligen är det enkelt. Gud är redo att förlåta före det att du själv är redo att ha ånger.

I Hebreerbrevet 12:15 står det:

"Ta hand om varandra så att ingen av er går miste om Guds rika välsignelser. Se till att ingen bitterhet slår rot ibland er, för där den växer upp orsakar den bara svårigheter och skadar många i deras andliga liv."

Två ord har makten att förändra allting:

GUDS NÅD

När Guds nåd kolliderar med din skam och din skuld så är det smutsigt, men det är samtidigt underbart. Jesus vet allt som du har gjort men han vill att du skall veta att hans nåd är större

När vi saknar nåd och lever med skuld så dyker denna skuld ofta upp som ånger och skam. Dessa två kan, och gör ofta, gå tillsammans. Men innebörden av ånger och skam är olika för det finns en skillnad.

Enkelt uttryckt, ånger är att känna sig illa till mods över något som man har, eller inte har, gjort medan skam är att känna sig illa till mods över vem du är eller hur du tror att du uppfattas av Gud eller andra.

Effekten av Guds nåd, som är en inre andlig upplevelse, är att skam och ånger försvinner från dig. När Hans nåd kolliderar med livet så ser man plötsligt saker helt annorlunda.

När sanningen om ditt liv är svårt att möta, när du har gjort en sådan röra av saker och ting att du inte ens vet var du ska börja städa upp, när du inte kan förlåta dig själv, och skuld och skam är dina ständiga följeslagare, då är det svårt att föreställa sig att Guds nåd är för dig.

Tro mig, jag förstår det. Några av er tror att det värsta som kan hända dig är att dina synder kommer fram och dina hemligheter kommer fram i ljuset.

Du är rädd för att någon kommer att ta upp något som du gjorde för länge sedan.

Du vill inte att någon ska veta, och eftersom Gud redan vet, gör du ditt bästa för att undvika honom. Du tror att det värsta som kan hända är att du får reda på och tvingas konfrontera sanningen.

Men det är inte det värsta. Det värsta som kan hända är att du går igenom ditt liv och ingen vet. Ingen har någonsin fått reda på det som du bär inom dig. Du bär ensam vikten av din skuld och skam med dig överallt. Dygnet runt.

Det värsta som kan hända är att du ägnar ditt liv försöker springa ifrån Gud för att du tror att han jagar dig att samla in vad du är skyldig Honom, när Han verkligen jagar dig att ge dig vad du aldrig skulle ha råd till själv.

Det finns tre vanliga antaganden man gör som ofrälst. Dessa är:

1) Jesus vill inte ha med mig att göra. Om ditt antagande om Jesus är att han inte har något intresse för dig, så finns det en god chans att du har aldrig haft mycket intresse för honom. Sagt på ett annat sätt, det handlar inte om att du inte vill ha nåd. Vem skulle inte vilja nåd? Det är att du är övertygad om Guds nåd inte vill ha dig.

2) Jesus är mer intresserad av religion än av mig. Vi har en tendens att bli religiösa när Jesus börjar bli lite för personlig mot oss. När någon särskilt bestämt sig för att tala om religion, är det ofta eftersom de desperat försöker hålla Jesus från att bli alltför personlig. Religion är en social konstruktion skapad av människor, ofta med syfte att kontrollera massorna och i värsta fall förtrycka dem, och har inget med Guds nåd, kristen tro eller med en personlig relation med Jesus att göra. Det vet kristna som är frälsta och andedöpta, och vi behöver ingen religion. Allt vi behöver är en kristen gemenskap där vi kan hylla Jesus och be tillsammans. Jesus är det enda sanna ordet och det finns nedtecknat i Bibeln fritt tillgängligt för alla.

3) Jesus ger ett erbjudande som är för bra för att vara sant. Detta antagande håller dig borta från att komma för nära Jesus. Det är som en ny tegelsten i en vägg som skiljer dig från nåd. Vi behöver inte jaga Guds nåd, Guds nåd jagar oss. Om du vill ta emot Guds nåd, måste du sluta gömma dig i din synd. Detta är svårt och jobbigt, och vi vill gärna hitta ett annat sätt, men här är sanningen: innan vi kolliderar med Guds nåd måste vi kollidera med sanningen i vår egen synd. Man kan undra över vad den hårda sanningen skulle kunna vara som Jesus skulle kunna säga till dig och mig. Kanske skulle han säga: "Ditt drickande har gått utom kontroll. Det påverkar många fler människor än bara dig".

Jesus talar svåra sanningar. Det är den del av kollisionen med nåden som vi gör vårt bästa för att undvika, och som gör att nåd kan bli "smutsig" och jobbig för en själv att ta emot.

Jesus har talat till mig andligen om mina egna svåra sanningar med hjälp av den Helige Ande. Jag beslöt förra året att fullständigt öppna mitt hjärta för Honom och ödmjukt börja se på mig själv med hans ögon och ta emot Hans nåd. Jag är, var och kommer alltid att vara en syndare och det går aldrig att gömma min synd för Honom.

Jag kan gömma min synd för människor och bära den tunga bördan själv, men att gömma min synd för Honom det går inte.

Jag beslöt också att vara fullständigt öppen om min frälsning för andra till den gränsen att jag inte skriver om andra människors synd mot mig. Min synd mot dem är säkert lika stor, om inte större. Vad andra människor har gjort mot mig är något som andra människor som läser min blogg inte behöver veta, och Gud vet allt redan, och det räcker. Jag vet också, och har förlåtit samtliga inför Gud.

Anledningen till min öppenhet om mig själv, detta är inlägg 3 av en serie tidigare inlägg, är att jag önskar dig som läser detta att också skall få uppleva det jag har fått uppleva. Att bli frälst, pånyttfödd och få mina synder förlåtna, få ett löfte om evigt liv och att få njuta av Guds nåd, även om vägen dit kan vara "smutsig".

Men livet efter frälsningen, att födas som en ny människa utan ångest, oro och tvivel för framtiden är något jag verkligen önskar även dig som läser detta.

Inlägg nummer 1 hittar du här.
Inlägg nummer 2 hittar du här.

Gud har nu fört mig samman med en kvinna som liksom jag är frälst och hon är den bästa och klokaste andliga sparringpartner jag någonsin har haft och även hon, min Irina, är ett levande exempel på Guds nåd.

Jag fick med henne uppleva en ny dimension av kärlek som jag aldrig upplevt förut. En välsignad kärlek där vår kärlek till varandra också är förenad i vår tro och kärlek till den Heliga Treenigheten.

En sån kärlek utan satans makt över vårt förhållande i form av "strongholds" som söndrar och splittrar är unik och väldigt speciell, det kan jag lova. Vi är båda iklädda Guds rustning och vi kommer göra allt båda två för att behålla den på.

För detta och mycket annat som har hänt sedan jag återföddes är jag djupt tacksam. Tacksam mot vår Herres nåd som fanns även för en syndare som mig.

Jag avslutar med texten från Leonard Cohens sång "If it be your will" som har översatts till svenska av Mikael Wiehe:

Må din vilja ske
Må jag tystna nu
Inte tala mer
som det var förut
Ja, jag tystnar nu
tills du ger besked
Tala för mig du
Må din vilja ske

Må din vilja ske
Må min röst bli sann
Från min hög av sten
ropar jag ditt namn
Från min hög av sten
ska jag sjunga utan slut
Må din vilja ske
Jag sjunger ut

Må din vilja ske
Om det finns ett val
låt din himmel le
över land och hav
Skänk barmhärtighet
åt varje pinad, plågad själ
Må din vilja ske
och vill vårt väl

Så håll oss hårt
Och håll oss nu
dina barn som går
med sin stump av ljus
Med vår stump av ljus
som vill bränna ner
Låt vår natt ta slut
Må din vilja ske

Amen

Se denna film och läs boken. Den kan förändra ditt liv för evigt.