lördag 6 februari 2016

Om centern - ett nytt vänsterparti?

Ännu ett gästinlägg av Daniel Johansson:

När allians för Sverige grundades 2004 mellan Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna var dessa väldigt eniga och taggade att vinna över socialdemokraterna 2006 vilket de också gjorde.

Men efter valet 2014 så har något hänt som skapat splittring inom alliansen.

Centerpartiet verkar helt ha tappat förståndet när de kommer med idiotförslag som månggifte och totalt fri invandring. Det hade till och med diskuterats inom centern att avskaffa skolplikten.

Sedan Decemberöverenskommelsen DÖ föll under förra året har moderaterna börjat stegvis närma sig SDs invandringspolitik men centern står envist fast kvar vid sin linje att invandringspolitiken skall vara oansvarsfull.

Inom moderaterna har det internt börjat ropas allt högre att störta regeringen och börja samarbeta med SD. Det parti som mest konsekvent sagt nej är Centern under Annie Lööf. Detta parti som en gång stod för bönderna och landsbygden finns inte längre.

De bryr sig mest om vad som händer inom tullarna i Stockholm.

Annie Lööf verkar göra allt nu för att bevara den rödgröna regeringen. Jag personligen är nu väldigt trött på centern. Det vore kanske dags nu att upplösa alliansen så att partierna blir mer självständiga att kunna prata med alla partier i riksdagen.

Om Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna går över och samarbetar med SD lär nog centern helt gå över till den rödgröna sidan.

De verkar vilja ersätta Miljöpartiet som det mest stolliga partiet.

Åker mp ur i nästa val så finns det bara ett grönt parti. Det kan nog bli som i Norge att centern börjar samarbeta med sossarna. Det är tråkigt att de inte kan bli lika ansvarsfulla som den finska centerledaren att kunna tala med alla icke socialistiska partier utan att bakbinda sig själv.

Men jag tror nog centern precis som sossarna har sett sina bästa dagar. De har svikit alla sina gamla ideal om landsbygden.

Fd ledaren Gunnar Hedlund skulle nog vända sig i sin grav om han såg vad som hänt med partiet. Tror inte heller att Thorbjörn Fälldin är så nöjd med partiet idag då de svek landsbygden och bönderna för Stureplan i Stockholm tillsammans med Fredrik Federley.

Min uppmaning till moderaterna är att ta sig en ordentlig funderare över framtiden. SD går inte att önska bort hur mycket hon än vill.

Vi är i riksdagen för stanna. Det kan nog mycket väl bli så att moderaterna aldrig mer kan komma i regeringsställning utan oss.

Tror nog inte att moderatväljarna eller andra alliansväljare skulle vara glada över om de lät sossarna regera hela tiden för att de inte vill prata med SD.

Är det de dom vill?

Jag tror om SD fortsätter att växa kommer det att tvinga moderatledningen att vika sig och gå med på att fälla regeringen och få ett nyval nu. Efter det kan man diskutera ev samarbete.

För landets skull upplös alliansen och distansera er från centern så kan hon sitta där och sura. De har inget bra ändå att tillföra det svenska samhället.