måndag 2 februari 2015

Om visdomsord från en sann demokrat - Marcus Birro

Marcus Birro, är en sann demokrat, och som har åsikter och en penna som måste nå ut till många. Helst hela svenska folket. Jag hoppas därför att du tar dig tid att läsa nedan vad Marcus har att säga och delar detta. Jag delar hans åsikter till 100%. Detta blogginlägg är publicerat med tillstånd av Marcus själv. Nu över till Marcus Birro och hans egna ord:

"Allt fler inser att en riktig och sann demokrati faktiskt måste tillåta tankar, människor och sammanhang som man som enskild inte håller med om. Det är vad utveckling handlar om. Att bemöta sin medmänniska med respekt. Att stå upp för de svaga. En sann demokrati ägnar sig inte åt att förfölja och trakassera folk. 

Du behöver inte hålla med mig om allting. Jag blir bara glad om inte du gör det för då kan vi (i en demokratisk civilisation) sätta oss ner och lyssna och försöka förstå varandra. Den här uppdelningen som Sverige ägnar sig åt är helt fel väg att gå. Att människor som älskat varandra under hela sina liv blir ovänner för att en av dem byter politiskt parti är ingen bra utveckling. En människa kan inte degraderas till enbart sina åsikter.

Och hur kan och ska ni få reda på hur andra människor tänker om ni väljer att regla dörren och frustande stå vid titthålet och fördöma alla som inte tycker som du? Ett land som fungerar så blir ett olyckligt och bittert land. Bjud in folk! Sätt dig ner med dem. Lyssna på dem. Tala med dem. Bryt ner hatet. Bryt ner den här förbannade politiska likriktningen.

Låt era vackra ord om allas lika rätt och ert vurmande för att älska olika också betyda något i verkligheten. Att älska olika borde faktiskt handla om att älska just olika och inte bara att älska olika så länge de olika tänker som du...Att möta och samtala med alla sorters människor.

Jag är väldigt glad för detta initiativ:

https://www.facebook.com/pages/Je-suis-Birro/1784307465128789

Av flera anledningar. Det är nämligen viktigt, precis som det står på sidan jag länkar till , att vi (och kanske främst jag själv) orkar och vågar lyfta blicken och se den något större bilden.

Detta handlar inte längre om vem jag är och vad jag skriver, utan om din, hennes, hans, allas rättighet att skriva och tycka utifrån sina hjärtan. Och också att visa på det orimliga och skrämmande att en människa kan få sparken från sina jobb, bli hotad och hatad och få polisbeskydd baserat på vem han ätit lunch med. Vad är det för ett land? Vad säger det om oss?

Det handlar också om de stora tidningarnas hyckleri i frågan om att älska olika, det handlar om annars anständiga människor, föräldrar, helt vanliga människor, som väljer att mobba, trakassera, förfölja och förlöjliga en person som uppenbart förlorat rätt mycket. Det är en protest mot den pöbel som, egentligen utan att veta riktigt varför, älskar att sparka lite till på den som ligger ner.
Människor som säger sig värna om allas fri och rättigheter men drar en gräns i sanden för den rätten, människor som slåss mot rasism och för jämställdhet men inte har några problem att håna och hata dem som inte tycker som de själva gör.

Det hyckleriet är verkligen ohederligt.

För så här är det... Nästa gång kan det vara dig de ger sig på. Just dig. Och då kommer du ångra att du var en av dem som höll käften eller kanske till och med var en hes röst i den elaka kör av hat och avsky som sjungit och skorrat så falskt under de här dygnen.

Men de två sista dygnen har väldigt mycket hänt. De cyniska skadeglada applåderna har tystnat. Allt fler inser att en riktig och sann demokrati faktiskt måste tillåta tankar, människor och sammanhang som man som enskild inte håller med om. Det är vad utveckling handlar om. Att bemöta sin medmänniska med respekt. Att stå upp för de svaga.

En sann demokrati ägnar sig inte åt att förfölja och trakassera folk. Du behöver inte hålla med mig om allting. Jag blir bara glad om du inte gör det för då kan vi (åtminstone i ett demokratiskt land) sätta oss ner och lyssna och försöka förstå varandra.

Den här uppdelningen som Sverige ägnar sig åt är helt fel väg att gå. Att människor som älskat varandra under hela sina liv blir ovänner för att en av dem byter politiskt parti är ingen bra utveckling. En människa kan inte degraderas till enbart sina åsikter. Och hur kan och ska ni få reda på hur andra människor tänker om ni väljer att regla dörren och frustande stå vid titthålet och fördöma alla som inte tycker som er?

Ett land som fungerar så blir ett olyckligt och bittert land. Bjud in folk! Sätt dig ner med dem. Lyssna på dem. Tala med dem. Bryt ner hatet. Bryt ner den här förbannade politiska likriktningen. Låt era vackra ord om allas lika rätt och ert vurmande för att älska olika också betyda något i verkligheten. Att älska olika borde faktiskt handla om att älska just olika och inte bara att älska olika så länge de olika tänker som du...

Att möta och samtala med alla sorters människor. Därför är jag så glad över detta initiativ. Tack alla som visar mig och, vilket är viktigare, demokratin ert stöd."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar