lördag 13 september 2014

Om oro inför framtiden och begreppsanvändning

Läste i SvD att sverigedemokratiska väljare känner mest oro för framtiden. Ja, det är väl ganska uppenbart då SD väljare har slutat med att låta sig indoktrineras av lögnerna från den politiska eliten och börjat tänka själva och se verkligheten så som den är.

Vågar man ta det steget kan man ersätta oron med engagemang för en förändring och börja jobba på det sätt som passar en bäst för Sverigedemokraterna.

All smutskastning mot SD och dess väljare i form av t.ex. anklagelser om rasism och främlingsfientlighet beror på att de etablerade partiernas maktelit, understödja av mediekoncernernas ägare, är livrädda för att förlora sin maktposition genom att folk börjar tänka själva och kräva återgång till demokrati från den demokratur som gäller nu.

Många smutskastningskampanjen pågår mot personer inom SD som känt sig tvingade att lämna sina förtroendeposter för att man t.ex. kritiserat islam.

Politisk islam är ingen folkgrupp. Det är en ondskefull ideologi, nära nazismen, som vill störta väst demokratier och införa sharialagar. Som sådan, är det en skyldighet för demokrater att inte bara kritisera utan även aktivt bekämpa politisk islam med alla tillgängliga medel.

Muslimer är människor, med samma rättigheter och skyldigheter som alla andra, och förtjänar därför respekt. Företrädare för politisk islam har dock passerat en gräns där de själva s.a.s. har "bjudit upp till dans" och skall precis som sina ideologiska bröder och systrar i nazismen bekämpas med de medel som en demokrati besitter. I värsta fall, väpnat våld som är politiskt kontrollerad.

Så, egentligen är det enkelt. Kritisera politisk islam som en ondskefull ideologi är en skyldighet för en demokrat. Kritisera muslimer eller inte beror på den aktuella muslimen. Står man upp för politisk islam och sharialagar då förtjänar man massiv kritik. Vill man bara leva sitt liv i lugn och ro, som de flesta muslimer i väst vill, då har man samma skyldigheter och rättigheter som alla andra människor.

Islam kan bara förändras och moderniseras inifrån. Därför är det vansinnigt viktigt att även muslimer vågar börja kritisera och fördöma politisk islam som kapat deras religion för sina ondskefulla syften. Risken är annars att folk i sin okunskap klumpar ihop alla muslimer i ett upplevt kollektiv. Läs en artikel om detta här.

Vi har sådana modiga muslimer i väst. Vår egen kämpande liberala muslim Hanna Gadban är ett föredöme inte bara för muslimer utan också för oss icke muslimer.

När jag postade detta inlägg på FB, innan det hamnade i min blogg, fick jag en klok kommentar av Hanna Gadban som jag väljer att avsluta med.

Hanna Gadban: "Tack kära Mikael , gillar verkligen din begreppsanvändning. Det är så man borde göra, att distansera sig från kollektivisering och närma sig problemet. Jag läser numera många doc från hela världen och ser att i princip hela världen, förutom Sverige, använder rätt termer i denna fråga såsom " salafi jihad", "Wahhabism", militant islam", " fundamentalistisk islam", " politisk islam, "ultrakonservativa muslimer" mm.

Detta visar att man är påläst.

Här i Sverige säger man muslimer på gott och ont, helt galet.

Vänstern, media, Fi, MP å ena sidan och främlingsfientliga eller islamhatare å andra sidan- Alla, trots sina skilda ideologier & agendor, använder ISLAM för att nå ett egoistiskt syfte- ingen bryr sig om muslimer egentligen.

Har man gjort det skulle man då förstå att de främsta som drabbas av politisk islam egentligen är de som anses vara "otrogna, orättfärdiga" muslimer."

- Posted using BlogPress from my iPad

Om vänskap och en psykologisk gåta

Sommaren 2013 bevittnade jag en märklig förvandling hos en person som Nima Gholam Ali Pour igår skrev ett mycket läsvärt blogginlägg om med titeln "Bevis på att medierna är partiska".

http://nimatown.blogspot.se/2014/09/bevis-pa-att-medierna-ar-partiska.html

Det som titeln antyder är väl illa nog, men väl känt sedan tidigare. Detta inlägg handlar om den person som Nima skriver om, Bahareh Mohammadi Andersson som är på Folkpartiets riksdagslista på plats nummer 6 i riksdagsvalkretsen Skåne läns södra.

Hon är för mig en psykologisk gåta och varför det är så är vad detta inlägg handlar om.

Bahareh, med ursprung i Iran (precis som Nima) och min kära vän Hanna Gadban (med ursprung i Irak) uppträdde alltid som ett radarpar och peppade och stöttade varandra, skrev artiklar tillsammans och betraktade varandra som systrar.

Jag följde med intresse vad dessa unga muslimska feministiska (ej att förväxlas med Fi vänsterextremism) debattörer skrev och gjorde. Jag såg två kvinnor som arbetade för en modernisering och liberalisering av islam samt engagerade sig mot hedersvåld. Viktiga frågor i vårt samhälle och jag beundrade deras engagemang.

Någon gång sommaren 2013 skrev Bahareh på sin FB-sida att hon kandiderar för folkpartiet liberalerna. Jag som många andra gratulerade henne självfallet till sitt nyvunna politiska engagemang.

Men sen hände något. Bahareh förändrades nästan över en natt och började uppträda i skrift i sociala medier på ett sätt som inte förekommit förut. Hon började skriva saker som gjorde mig chockad. Hon fick en svans av följare (kommentatorer) ur den vänsterextrema "antirasiströrelsen" som började attackera alla som inte gillade det Bahareh skrev.

Jag fick inte det hela att gå ihop. En kandidat till folkpartiet liberalerna som omger sig med en hejarklack av vänsterextremister.

En dag i Augusti 2013 (tror jag) fick jag nog när Hanna Gadban, hennes tidigare "syster" kom under attack från Bahareh och hennes gläfsande följare.

Jag insåg att jag måste välja sida. Ett beslut som inte var svårt utan väldigt lätt. Jag valde att ställa mig bakom Hanna Gadban, och skrev några väl valda avskedsord på Bahares FB-sida och tog bort henne som FB-vän.

I chattar med Hanna samma kväll berättade hon hade gjort detsamma en vecka innan och tagit bort Bahareh som FB-vän. Hon kände sig mycket ledsen och sviken över Baharehs beteende mot henne.

Jag har många gånger försökt hitta en psykologisk förklaring till det som hände. Den bästa förklaringen som jag själv har kommit på är att Bahareh hade problem med sin muslimska identitet som på något sätt utlöste en förändring i henne när hon beslöt sig för en politisk karriär i folkpartiet liberalerna.

En mycket amatörmässigt gjord analys, men det bästa som jag själv kunde komma på. Så, det hela är fortfarande en gåta för mig.

Alla chattar med Hanna gjorde att vår vänskap fördjupades. Det kändes bra att finnas där för henne i hennes sorgearbete över sveket.

Vår fördjupade vänskap ledde till att jag blev inbjuden att vara med när Hanna fick ta emot priset för årets alumn på Södertörns högskola i oktober 2013. En inbjudan jag tog som en stor ära och jag deltog vid hennes högtidsdag med stolthet och glädje.

Jag väljer att klippa in Hannas FB-inlägg från denna dag, 3 oktober 2013, nedan:

"Kära vänner och följare, i dag står det fria ordet på prov!

Idag står jag här och beskådar alla dessa debatter, allt hat, all förakt, alla förföljelser, all förnedring, all förminskning, alla anklagelser, alla påhopp och allt förtal, med ett litet leende på läpparna.

Ja, kära vänner, det fria ordet är heligt! Jag lyckades skapa debatt i förbjudna ämnen i detta samhälle. Jag har upptäckt att gränsdragningarna mellan anti- rasister, islamister och alla extremister är suddiga, svårbegripliga och ibland vet man inte vem som är offer och vem som är förövare!

Idag står jag här och tilldelas min första utmärkelse. En seger för ett samhälle som inte vill anamma kulturrelativister som förebild!

En seger för ett samhälle som kämpat hårt för sekularism och jämställdhet. Idag står jag här och bredvid mig står vänner från höger och vänster förenade i att vi måste kämpa för våra medmänniskor, och detta förverkligas först genom att respektera oliktänkande.

Jag lämnade en diktatur bakom mig och har som en dröm att uppleva en värld där ingen ska behöva bli dömd för sin åsikt.

Jag lämnade förtrycket bakom mig och har som en dröm att ingen ska behöva bli förtryckt på grund av sina åsikter, sin livsstil eller sina livsval.

Jag vill få känna frihetens smak och där alla barn och ungdomar, män och kvinnor med invandrarbakgrund som förtycks i kulturens och religionens namn ska kunna göra sina val, frigöra sig, välja sina vägar och behålla sin egen identitet…

Förälskelsen för min kultur och min religion innebär inte att jag ska acceptera att vi lever i ett medeltida mörker….

Förälskelsen för mitt Sverige innebär inte att jag ser på min egen kultur som en minuskultur!

Någonstans ska vi mötas i ett intressant, spännande interkulturellt möte, det är det mötet som jag värnar om, kära vänner!

Ett interkulturellt möte där vi lever och samspelar i interaktion med varandra…
testa, öppna dörrarna, möt det nya obekanta, ta den risken, detta möte smakar gott och upplevelsen stannar kvar och gör skillnad!

Det gör jag, varje dag!

Jag vill tacka alla mina vänner och följare som har ägnat sin dyrbara tid på att motkämpa hatkampanj och nätmobbning mot mig. Och riktar därmed ett stort tack till mina kära vänner som var vid min sida idag
Maria Hagberg, Anders Thunberg, Ulla Wikander, Mikael Hagenbo, Veronica Montoya, Södertörns högskola"

Hannas ord från den 3 oktober 2013.

Jag fortsätter att följa Hannas livsresa som klok och modig humanist, människorättskämpe, liberal muslim och en varm och klok människa med ett hjärta och en penna av guld. Jag valde bort en FB-vän den där kvällen, men fick istället en riktig vän. Gåtan kvarstår dock - vad var det som hände?


- Posted using BlogPress from my iPad

En nybliven mikrobloggare skriver om en etablerad makrobloggare

Johan Westerholm, en av Sveriges mest läsvärda bloggare med s-märke, befinner sig i en ideologisk kris (mitt uttryck) som många av oss andra som har åsikter om svensk politik år 2014 redan har gått igenom.

Johan skriver om det i sitt inlägg på ledarsidorna.se idag i ett inlägg som heter "den sista utposten" idag. Johan har många bloggarvänner och politiska meningsmotståndare som Fredrik Antonsson (den sjätte mannen) och Lars Wilderäng (cornucopia). Då menar jag riktiga vänner. Politiska meningsmotståndare möjligen, men likväl riktiga vänner med en uppriktig respekt mellan dem.

Jag har minst en sak gemensam med alla dessa läsvärda bloggare. Vi har alla en bakgrund i försvaret och är på sätt "brothers in arms".

Vi har fått lära oss att det är en skyldighet att följa fattade beslut men också att säga till chefen att " nu är det på väg att gå åt skogen".

Det är det Johan försöker göra, och har försökt göra länge inom socialdemokratin.

Johan skriver i sitt senaste inlägg enligt ovan att han har fått höra ”Westerholm, du tillhör ingen falang inom socialdemokraterna. Du utgör din egen”.

Så är det även i min gammelmoderate broder Fredrik Antonssons och mitt fall. Vi har tvingats att hitta ett nytt fotfäste därför att det gamla inte längre fanns kvar. Fredrik och jag har träffats några gånger och dryftat detta över en semla eller en lunch.

Vad vi har pratat om är inget jag kommer att delge, men jag kan säga att vår bakgrund i försvaret gör att vi har en solid gemensam värdegrund vad avser många saker.

Jag vet att Johan har sin älskade hustru Lotta och bor i ett paradis på jorden. Jag vet att Johan befinner sig på en jobbig resa som så småningom måste förlösas i ett beslut om hur gå vidare.

Jag kommer att fortsätta följa Johans resa. Det grundläggande fundamentet har vi alltid gemensamt. Bakgrunden i försvaret och allt för Sveriges bästa. Tron på demokrati och det demokratiska samtalet.


- Posted using BlogPress from my iPad